درختکاری در فضای سبز مناطق کم آب کشور کاملاً توجیه‌پذیر است

۱۵ اسفند ۱۳۹۶ | ۱۴:۱۸ کد : ۱۷۵۴ رویدادهای مهم تصویر
بمناسبت روز درختکاری: مصاحبه اختصاصی با دکتر جواد نصر رئیس دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه صورت پذیرفت
درختکاری در فضای سبز مناطق کم آب کشور کاملاً توجیه‌پذیر است
رئیس دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه گفت: درختکاری در فضای سبز مناطق کم آب کشور کاملاً توجیه‌پذیر است. چرا که نیاز آبی گیاهان فصلی و بوته‌ای و چمن بسیار زیادتر از درختان است.

جواد نصر، افزود: در بین درختان فضای سبز شهری بسیاری از گونه ها نیاز آبی کمی دارند و جنبه زیستی آنها در فصول مختلف سال قابل مشاهده و استفاده است هر چند که برخی از درختان زینتی نظیر بید، صنوبر، چنار و برخی درختچه‌هایی نظیر برگ نو و یاس نیاز آبی بالایی دارند.

وی به انواع درختان و درختچه‌های زینتی مقاوم به کم آبی اشاره کرد و با توصیه به کاشت این گونه‌ها در شرایط خشکسالی اظهار کرد: کاج تهران، کاج مشهد، کاج سیاه، سرو شیراز، سنجد، اُرس، زیتون تلخ و توت از جمله درختات و ابریشم مصری، خرزهره، طاووسی، پنج انگشت، ارغوان، آتریپلکس و... از جمله درختچه‌های مقاوم به کم آبی هستند.

وی ادامه داد: امروزه با توجه به مشکلات کمبود آب و منابع آبی استفاده از گیاهان دارویی در فضای سبز کاربرد یافته است چرا که اغلب این گیاهان علاوه بر نیاز آبی کم مقاومت بالایی به آفات و بیماری‌ها داشته و نیاز تغذیه‌ای آنها نیز کم است.

رئیس دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد ساوه به برخی از گونه‌های گیاهان دارویی اشاره کرد که علاوه بر زیبایی مقاومت خوبی نسبت به شوری و کم آبی دارند و گفت: گیاهانی نظیر بومادران، ختمی، بابونه، اسطوخودوس، رزمادری، گل ماهور و عناب از چنین مزیت‌هایی برخوردار هستند.

وی در ادامه گفت: در سال های اخیر با تغییر در اقلیم و بروز سرماهای زیر صفر هر چند سال یکبار باغداران مبادرت به حذف درختان کرده اند و به این شکل بازدهی اقتصادی درختان به شدت کاهش یافته است.

وی عنوان کرد: طبیعی است این شکل مدیریت باغات هرگز مناسب نبوده و به تدریج باغداران دچار نقصان اقتصادی خواهند شد و از طرف دیگر انار نیاز آبی بالایی داشته که با توجه به کاهش نزولات جوی و پائین رفتن سطح سفره‌های زیرزمینی، باعث شده که باغداران به دنبال جایگزینی درختان دیگری نظیر پسته به جای انار باشند.

ارقام مقاوم را بیابیم

نصر، تصریح کرد: در این بین بهترین راهکار یافتن ارقام مقاوم است و می‌توان در باغات شهرستان درختانی که دچار سرمازدگی نشده اند را انتخاب کرده و پس از بررسی ویژگی های کیفی میوه آنرا به عنوان ارقام مقاوم معرفی کرد.

وی گفت: از جمله درختان دیگری که نیاز آبی کمتری دارند و به سرما و شوری منطقه مقاوم هستند می توان به پسته اشاره کرد که با توجه به دیربازده بودن توصیه می‌شود توسعه کاشت آن به صورت تدریجی صورت پذیرد و با آبیاری قطره ای میزان نیاز آبی آن کاهش یابد، همچنین زیتون و انجیر نیز مقاومت مناسبی به شرایط اقلیمی و آب و هوایی متفاوت دارند.

به گزارش ایسنا، برای درختکاری باید شاخصه‌ها و مولفه‌های متناسب با شرایط اقلیمی و آب و هوایی منطقه کاشت درخت را در نظر گرفت تا ضمن تلطیف هوا به مقابله با ریزگردها که از پیامدها و تبعات منفی غلبه هیولای خشکسالی در منابع طبیعی ایران است، پرداخت.

ایجاد فضای سبز مقاوم، زیبا و کم‌آب‌بر، اصلی‌ترین اولویت در توسعه فضای سبز در مقطع خشکسالی است، تا به بهانه کمبود آب این روزها مانع از نابودی طبیعت شهری نشویم و با بکارگیری روش‌های هوشمندانه به دنبال طراحی فضای سبز و توسعه طبیعت مقاوم در برابر کم آبی باشیم و در جنگ با خشکسالی با بکارگیری تاکتیک لازم پیروز شویم.

بنا بر اعلام کارشناسان جهادکشاورزی و منابع آبی افزون بر ۷۰ درصد منابع آبی کشورمان در دهه‌های اخیر با حفر چاه‌های عمیق برای کاشت محصولات آب‌بر نظیر هندوانه، طالبی، خربزه، گندم، سیب زمینی و انواع میوه در نقاط کم آب از بین رفته است.

از این رو ضمن تاکید بر ممنوعیت این اقدام با اعمال سیاست‌های نظارتی توصیه شده است که کارشناسان این حوزه با ارتقای آگاهی‌های مردم به دنبال فرهنگ سازی در خصوص کاشت درختان جایگزین که مقاوم بوده و نیاز آبی کمتری دارند باشند و جلوگیری از صدور پروانه حفر چاه‌های عمیق و نیز با ممنوعیت کشت های غیرضروری و آب‌بر به عنوان راهکار مهم مقابله با هیولای خشکسالی زمینه برخورداری از فضای سبز دائمی را در جامعه فراهم کنند.

نگهداری از فضای سبز موجود رسالت مهم آحاد مردم نیز هست و نباید اجازه بدهیم با تخریب طبیعت و درختان، نفس فضای سبز به شماره بیفتد. از طرفی انجام به موقع عملیات باغداری نظیر هرس درختان، آبیاری، سمپاشی و کودپاشی نیز در شرایط کنونی از حساسیت خاصی برخوردار است تا شادابی و نشاطی که متاثر از گونه های زیبای گذشته در طبیعت بوجود آمده را حفظ کنیم.